Kasvata yleisöäsi ”lainaamalla” toisten: Verkkokurssin myynti ilman omaa sähköpostilistaa tai some-seuraajia

Kasvata yleisöäsi ”lainaamalla” toisten: Verkkokurssin myynti ilman omaa sähköpostilistaa tai some-seuraajia

Näitä kolmea "lainattujen yleisöjen" menetelmää hyödyntämällä voit rakentaa oman yleisösi nopeasti, ja saada verkkokurssillesi asiakkaita, vaikkei sinulla vielä olisi omaa seuraajakuntaa netissä.

Olet päättänyt luoda oman verkkokurssin ja haluat sille tietenkin asiakkaita. Mutta sinulla ei vielä ole some-seuraajia tai sähköpostilistaa, jolle markkinoida sitä kurssia.

Miten siis toimia?

Voit tietysti julkaista laadukasta sisältöä somessa, blogissasi tai uutiskirjeessäsi, ja siten kerätä yleisöä. Se on kuitenkin pitkäjänteinen strategia. Entä jos haluat saada verkkokurssisi myyntiin 4 viikon, etkä vasta 4 kuukauden sisällä?

Mainonnalla voit vauhdittaa oman yleisön keräämistä, mutta se edellyttää rahallista panostusta. Ja mainosalustojen (kuten Facebookin mainosten hallinta -palvelun) käyttäminen vaatii yllättävän paljon teknistä osaamista. Kaikki meistä eivät ole tekniikan ihmelapsia. 🤓

Minullakin oli tämä sama dilemma oman verkkokurssiyrittäjyyteni alkutaipaleella.

Mutta sitten sain 💡 idean:

"Minulla ei ole vielä omaa yleisöä… joten, mitä jos ”lainaisin” jonkun toisen yleisöä?"

On monia tapoja lainata yleisöjä (ja tulet oppimaan niitä tästä artikkelista), mutta tällä tavalla itse toimin:

Näin keräsin monisatapäisen sähköpostilistan hetkessä

Ensin otin yhteyttä alani asiantuntijoihin, jotka olivat paljon tunnetumpia ja menestyneempiä kuin minä.

Ehdotin heille haastattelua. Vaikka olin itse vielä aloitteleva tekijä, monet suostuivat haastattelupyyntööni. Se on mahdollista, kun luot ns. win-win-win -tilanteen, josta tulet oppimaan lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Sovimme ajat Skype-puheluille, joiden välityksellä nauhoitin sarjan haastatteluja.

Kun olin julkaissut kunkin haastattelun omilla nettisivuillani, kerroin siitä hastateltavalleni, ja samalla pyysin häntä jakamaan ilouutiset omalle yleisölleen. Jälleen kerran, suurin osa suostuivat.

He lähettivät sähköpostilistalleen tai some-yleisölleen viestiä tyyliin ”Hei, olin juuri haastateltavana täällä. Paljastin paljon kiinnostavia asioita. Käy kuuntelemassa haastattelu täältä!”

Ja jotta ihmiset pääsisivät kuuntelemaan näitä haastatteluja, heidän piti liittyä sähköpostilistalleni.

Näin sain kerättyä monisatapäisen sähköpostilistan hämmästyttävän nopeasti. (Jos sinulla ei ole vielä sähköpostilistaa, lue sähköpostilistan luomisesta lisää täältä.)

Tällä tavoin voit itsekin toistaa tämän menestyksen:

  1. Etsi mahdollisia yhteistyökumppaneita
  2. Käytä valitsemaasi lainattujen yleisöjen menetelmää (joista tulet oppimaan kohta kolme)

Aloitetaan kumppanien löytämisestä:

Missä kohdeyleisösi luuraa? Keitä ovat ihannekumppanisi? Löydät heidät näin:

Ensin tarvitset listan tahoista, joilla on yleisöä. Sellaista yleisöä, jotka saattaisivat olla kiinnostuneita sinun asiantuntemuksestasi ja tuotteistasi.

Ne tahot voivat olla alallasi toimivia yrityksiä, verkkokurssien tekijöitä, podcastaajia, somettajia, tubettajia, kirjailijoita tai jotain muita.

Mieti asiaa ihanneasiakkaittesi näkökulmasta: Keitä he seuraavat somessa? Mihin nettiyhteisöihin he kuuluvat? Mitä blogeja he lukevat? Millä nettisivuilla he käyvät säännöllisesti?

Tällä tavalla saat kirjattua listan ihannekumppaneista, joiden yleisöjä sinun on mahdollista lainata.

Kun tiedät, kenen kanssa haluat tehdä yhteistyötä, on aika alkaa suunnittelemaan yhteistyöprojektia, eli käyttää jotain näistä lainattujen yleisöjen menetelmistä:

3 tehokasta lainattujen yleisöjen menetelmää

Ennen kuin syvennytään niihin kolmeen menetelmään, sinun on hyvä tietää yksi asia:

Olet varmaan kuullut win-win -tilanteista. Kun teet yhteistyötä toisen kanssa, on tärkeää, että molemmat osapuolet saavat siitä yhteistyöstä jotain. Eli molemmat voittavat.

Mutta kun puhutaan lainatuista yleisöistä, on olemassa kolmaskin osapuoli, joka myös huomioidaan…

Siksi puhummekin nyt win-win-win -tilanteiden luomisesta.

Ja se kolmas osapuoli? Se on ihannekumppanisi yleisö. Jos he eivät hyödy ideoimastasi yhteistyöprojektista, mitään yhteistyötä tuskin syntyy.

Onneksesi näissä kaikissa kolmessa lainattujen yleisöjen menetelmässä voittaa myös se yleisö, niin kuin tulet huomaamaan:

1. Järjestä koulutuswebinaari kumppanisi yleisölle

Tutustutaan tähän menetelmään esimerkin kautta.

Kuvittele: Maria on sisustussuunnittelija, joka on juuri saanut valmiiksi verkkokurssin ”Viihdy vuokrakämpässäsi”.

Hän haluaa tehdä webinaarin, jossa hän opettaa vuokra-asunnon sisustamisen alkeita, ja opetuksen lopuksi myy verkkokurssiaan ihmisille, jotka haluavat sukeltaa aiheeseen syvemmälle.

Mille yleisöille hän voisi tämän webinaarin järjestää? Esimerkiksi isompien vuokranantajien yleisöille, joiden sähköpostilistoilla on enemmän kuin kourallinen vuokralla asuvia ihmisiä.

Näin tästä syntyy win-win-win -tilanne:

  • Vuokranantaja voittaa: Vuokralla asuvat asiakkaat viihtyvät asunnoissaan pidempään, kun he oppivat sisustamaan niitä oikein. Ehkä vuokranantaja saa myös suosittelupalkkion webinaarin kautta tulleista kaupoista (katso menetelmä #3).
  • Vuokralaiset voittavat: He saavat maksutonta koulutusta asuntonsa sisustamisesta Marian webinaarissa.
  • Maria voittaa: Maria saa webinaariin osallistujien sähköpostiosoitteet – hänellä on nyt oma sähköpostilista. Ja osa osallistujista myös ostaa verkkokurssin.

Silloin kun itse keräsin sähköpostilistaani haastattelemalla muita asiantuntijoita, en päässyt hirveästi osoittamaan omaa asiantuntemustani ja osaamistani, koska minä olin se haastattelija, en asiantuntija. Mutta kun järjestät koulutuswebinaarin, silloin demonstroit kykyjäsi. Webinaariin osallistujat vaikuttuvat sinusta, ja heillä on suurempi syy lukea tulevia sähköpostejasi ja ostaa verkkokurssejasi!

2. Mene vierailukiertueelle

Tiedätkö, mikä on hyvä tapa saada sadoittain lukijoita omalle artikkelille silloinkin kun omassa blogissa ei vielä ole paljon kävijöitä? Vastaus on: Julkaise artikkelisi jossain suositussa blogissa.

Tällaisia artikkeleita kutsutaan vieraskynäartikkeleiksi. Tässä on esimerkiksi Perttu Ahvenaisen kirjoittama vieraskynäartikkeli, joka on julkaistu Digivallankumouksen blogissa:

Artikkelin lopussa vieraskynäilijä saa lähes aina linkata omille sivuilleen (vaikka oman verkkokurssin myyntisivulle, tai sivulle, josta voi liittyä vieraskynäilijän sähköpostilistalle), esimerkiksi näin:

Blogit eivät ole ainoa paikka, missä voit vierailla.

Myös mm. podcastit tarjoavat loistavia vierailumahdollisuuksia.

Näin tästä syntyy win-win-win -tilanne:

  • Blogaaja tai podcastaaja voittaa: Häneltä säästyy aikaa ja vaivaa kun hänen ei tarvitse tehdä niin paljon sisältöä.
  • Lukijat tai kuuntelijat voittavat: He saavat hyvää sisältöä sinulta.
  • Sinä voitat: Tulet tunnetummaksi. Osa artikkelisi tai podcast-jaksosi kuluttajista myös päätyvät ostamaan verkkokurssisi.

Miksi kutsun tätä taktiikkaa vierailukiertueeksi?

Koska jos haluat kerätä tuntuvan kokoisen yleisön vierailemalla blogeissa tai podcasteissa, sitä ei kannata tehdä vain kerran, vaan kannattaa mennä kiertueelle.

Vieraile siis rohkeasti useissa eri paikoissa. Tällä tavalla näyt kaikkialla. Ihanneasiakkaittesi on vaikea olla huomaamatta sinua.

3. Anna suosittelupalkkio kurssisi myynnistä

Ihmisillä on paljon suurempi syy suositella verkkokurssiasi muille kun annat heille suosittelupalkkion. Kuinka ison palkkion? Tyypillisesti suosittelupalkkio on n. 20-50% verottomasta summasta.

Tämä onnistuu Campwiressa helposti:

1. Tee suosittelijalle oma diili, esim. näin:

2. Kyseinen suosittelija ohjaa ihmisiä ostamaan tuotteesi sen diilin ostosivun kautta. Hän tietenkin on seuraajilleen myös avoin siitä, että "jos ostat tämän linkin kautta, saan ostostasi suosittelupalkkion".

3. Lopuksi katso Campwiressa kuinka paljon myyntiä sen diilin kautta on tullut.

4. Suosittelija lähettää sinulle laskun sovitusta summasta.

Näin tästä syntyy win-win-win -tilanne:

  • Suosittelija voittaa: Hän saa myyntiä ilman, että hänen tarvitsee tehdä omaa tuotetta.
  • Suosittelijan yleisö voittaa: He saavat ostaa hyvän verkkokurssin sinulta. Sen lisäksi, ehkä he saavat suosittelijalta jonkun bonustuotteen tai alennuksen, kun he ostavat hänen suosittelulinkkinsä kautta.
  • Sinä voitat: Muut ihmiset myyvät tuotettasi puolestasi.

Bonusvinkki: Haastattele alasi asiantuntijoita. Lisää ne haastattelut osaksi verkkokurssiasi. Sen jälkeen pyydä haastateltaviasi suosittelemaan kurssiasi omille yleisöilleen. He suostuvat todennäköisemmin, koska he ovat olleet osallisina verkkokurssisi tekemisessä. Tiedän, että tämä lähestymistapa toimii, koska olen käyttänyt tätä itsekin!

Eri tapoja lainata yleisöjä on loputtomasti, ja näin otat ensiaskeleesi kohti ensimmäisiä yhteistyökuvioitasi

Edellä oli vain pieni näyte eri tavoista lainata yleisöjä. Muita tapoja ovat mm.

  • Yleisövaihtokauppa: Suositelkaa toistenne sisältöjä omille yleisöillenne (sitten kun sinulla on jo omaa yleisöä) kumppanisi kanssa.
  • Yhteistyössä tehty sisältö: Tee kumppanisi kanssa yhdessä video, webinaari tai muuta sisältöä.
  • Järjestä tapahtuma: Esimerkiksi etäseminaari, johon kutsut esiintymään alasi asiantuntijoita.

Mahdollisuuksia on siis valtavan paljon!

Ja yksi tapa alkaa näkemään enemmän näitä mahdollisuuksia omassa elämässäsi on:

Astu ihannekumppaniesi ”näköpiiriin”.

Tätä tarkoitan:

Kun me saimme vähän aikaa sitten sähköpostin, jossa pyydettiin Campwirea erääseen yhteistyöprojektiin… Meidän oli helppo suostua, koska tämä sähköposti tuli eräältä asiakkaaltamme.

Hän siis oli näköpiirissämme. Tunsimme hänet entuudestaan.

Kun olet jo valmiiksi ihannekumppaniesi näköpiirissä, heidän on paljon helpompi suostua, kun ehdotat heille mitä tahansa yhteistyöprojektia.

Tässä vain muutamia tapoja päästä ihannekumppaniesi näköpiiriin:

  • Osta heidän tuotteitaan (ja käytä niitä tuotteita)
  • Ylläpitävätkö he yhteisöä? Ole aktiivinen siellä ja auta ihmisiä
  • Onko heillä blogia? Ovatko he aktiivisia somessa? Tykkää ja kommentoi heidän sisältöjään
  • Ota heihin yhteyttä vaikka sähköpostilla, äläkä pyydä mitään, vaan esim. kehu heidän uusinta artikkeliaan
  • Jaa heidän tuottamiaan sisältöjä somessa

Tämä on siis perus ihmissuhteenrakentamisasiaa, ei mustaa magiaa.

Kaikki pystyvät käyttämään lainattuja yleisöjä, olit sitten aloittelija tai kokeneempi yrittäjä. Oli sinulla sitten olemassaolevaa yleisöä tai ei.

Ja kun onnistut luomaan win-win-win -tilanteen, niin kaikki voittavat.

Pikakäynnistä verkkokurssibisnes

Varmista myynti ennen kuin verkkokurssia on tehty. Lataa tästä ilmainen opas, joka paljastaa menestyvien yrittäjien Step by step -kaavan.

Lataa opas
Kiitos latauksesta, materiaali tipahtaa kohta sähköpostiisi!
Ohoh! Jotain meni pieleen. Kokeile vielä uudestaan.