1. virhe: Yrität tehdä kaiken kerralla valmiiksi
Tyypillinen virhe on yrittää rakentaa koko kurssi valmiiksi yhdellä kertaa. Silloin urakka voi tuntua liian suurelta ja kurssi jäädä kokonaan tekemättä ja myynti saamatta.
Tee sen sijaan ensin valmiiksi vain verkkokurssin alkuosa. Näin voit muokata kurssin loppuosaa kurssin aikana saamasi palautteen pohjalta, jolloin lopputulos vastaa asiakkaiden tarpeita mahdollisimman hyvin.
Kun tuotat sisällön vaiheittain, voit aloittaa kurssin myymisen ennen kuin koko sisältö on edes valmiina. Jos haluat, voit laittaa kurssin ennakkomyyntiin jo ennen kuin olet tuottanut sisältöä lainkaan. Näin varmistat, että kurssille on varmasti kysyntää etkä tee turhaa työtä.
2. virhe: Keskityt vääriin asioihin
Vääriin asioihin keskittyminen viivyttää turhaan verkkokurssin valmistumista. Vääriä asioita ovat esimerkiksi kurssin nimi sekä laite- ja ohjelmistovalinnat. Älä tuhlaa aikaa niihin, vaan keskity olennaiseen.
Kurssin nimeä tärkeämpää on, että myyntitekstit ovat kunnossa. Keskity siis asiakaslupaukseen, joka koukuttaa kohderyhmän.
- Kenelle kurssi on tarkoitettu?
- Minkä ongelman autat ratkaisemaan tai minkä tavoitteen saavuttamaan?
Laite- ja ohjelmistovalintoihin keskittyminen on usein tekosyy olla tarttumatta varsinaiseen työhön eli kurssin rakentamiseen. Tietoa on toki hyvä hankkia, mutta se kannattaa tehdä tehokkaasti esimerkiksi verkkokurssivalmennuksessa.
3. virhe: Yrität tehdä kaiken itse
Tämä virhe on tunnusomainen erityisesti pienyrittäjille, jotka pyrkivät kustannussyistä tekemään kaiken itse.
Pienyrittäjänäkin sinun kannattaa hyödyntää asiantuntijoita ja yhteistyökumppaneita ja keskittyä itse siihen, mikä on sinun vahvuutesi: kurssin sisältö ja asiakastuntemus.
4. virhe: Ajattelet liian laajasti
Kun on kattava osaaminen verkkokurssin aihepiiristä, syntyy helposti houkutus paketoida kaikki mahdollinen tieto yhteen kurssiin. Se ei ole järkevää. Keskity mieluummin siihen, että autat asiakasta ratkaisemaan yhden ongelman tai saavuttamaan yhden tavoitteen kerrallaan.
Tee verkkokurssista helposti lähestyttävä. Jos aihe on laaja, jaa se useaksi kurssiksi. Kun kurssi on hallittavan kokoinen ja sen aihe on tiukasti rajattu
- markkinointiin löytyy helpommin terävä kulma
- asiakkaan aloituskynnys madaltuu
- asiakas välttyy infoähkyltä
- asiakas suorittaa varmemmin kurssin loppuun saakka.
5. virhe: Ajattelet liian pienesti
Myös tämä on valitettavan usein toistuva virhe. Ongelmana on, ettet mieti palvelukokonaisuuttasi tarpeeksi pitkälle.
Vaikka tarjoaisitkin alkuun vain yhden verkkokurssin, sinun kannattaa heti suunnitella palveluillesi ja tuotteillesi selvä jatkumo ja opastaa asiakasta polulla eteenpäin. Mieti samalla, mihin kohtaan polkua verkkokurssi sijoittuu.
- Esimerkkipolku: e-kirja > verkkokurssi > laajempi verkkokurssi > jäsenyyssivusto > konsultointi.
6. virhe: Et huomioi nykyaikaisen asiakkaan vaatimuksia
Nykyasiakkaat ovat vaativia ja odottavat palveluilta sujuvuutta ja helppokäyttöisyyttä. Kiinnitä huomiota esimerkiksi seuraaviin asioihin:
- Käyttöliittymä on kurssin kielellä.
- Ulkoasu on laadukas.
- Asiakkaille lähtee verkkokurssialustalta automaattisesti viesti, kun kurssille tulee uutta sisältöä.
- Ostokokemus on sujuva ja esteetön.
- Lomakkeessa kysytään vain välttämättömät tiedot: nimi ja sähköpostiosoite.
- Asiakas saa tunnukset sähköpostiin ja pääsee kurssille sisään automaattisesti heti ostosuorituksen jälkeen.
- Alusta toimii täydellisesti myös mobiilissa ja tukee kaikkia yleisesti käytettyjä laitteita.
7. virhe: Et anna maksuvaihtoehtoja
Asiakas poistuu pettyneenä, jos ei löydä itselleen sopivaa maksuvaihtoehtoa. Tarjoa verkkopankki-, mobiililompakko- ja korttimaksumahdollisuus.
Muista myös, että asiakkaiden maksuvalmius vaihtelee. Jos kurssi on hinnaltaan vähänkin arvokkaampi, kannattaa tarjota myös osamaksuvaihtoehto.
8. virhe: Pidät markkinointia pakollisena pahana
Yleinen virhe on olettaa, että hyvä tuote tai palvelu myy itse itsensä. Se ei pidä paikkaansa. Verkkokurssin luomisessa tärkeimmät osa-alueet ovat itse kurssin sisällöntuotanto ja sen markkinointi.
Pääset markkinoinnissa pitkälle, kun keskityt kahteen asiaan:
- Saat potentiaalisen asiakkaan tietoiseksi verkkokurssisi olemassaolosta.
- Kommunikoit selkeästi, minkä ongelman verkkokurssin käyminen ratkaisee tai minkä tavoitteen se auttaa saavuttamaan.
Sinä olet sisällön asiantuntija ja tiedät, millä asiakkaan saa ostamaan.
Hyvin toimiva käytännön vinkki on pyrkiä luomaan niukkuutta eli antamaan asiakkaalle syy tehdä ostopäätös nopeasti. Tässä esimerkkejä:
- Pilottiryhmä: myy esimerkiksi vain 30 paikkaa à 150 €.
- Aikarajoitettu tarjous: tarjous on voimassa vain tiettyyn päivään asti.
- Myyntirajoitus: tuote on myynnissä vain tiettyyn päivään asti.
- Aikarajoitettu bonus: asiakas saa bonuksen (esimerkiksi henkilökohtaisen konsultoinnin), kun ostaa kurssin tiettyyn päivään mennessä.
9. virhe: Laiminlyöt vuorovaikutuksen
Vuorovaikutus on usein tärkeä osa verkkokurssia, ja sen laiminlyöminen iso virhe.
Edullisissa kursseissa vuorovaikutus ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa, mutta hinnakkaammissa kursseissa se on hyvä lisä. Vuorovaikutuskanavana voi toimia esimerkiksi keskustelufoorumi tai kommentointiosio.
Jos annat omaa aikaasi osallistujien käyttöön, voit pyytää kurssista kalliimman hinnan. Kurssilla voi olla esimerkiksi kotitehtäviä, joista annat henkilökohtaista palautetta. Vaihtoehtoisesti voit pitää kyselytunnin webinaarina tai Facebook- tai Instagram-livenä ja pyytää siihen osallistujilta etukäteen kysymyksiä.
Nyt tiedät, mitä asioita kannattaa välttää, kun teet omaa verkkokurssia. Ota seuraavaksi käyttöön verkkokurssialusta ja ryhdy hommiin. Campwire on verkkokurssialusta, jolla teet helposti näyttäviä kursseja. Kokeile sitä nyt!