1. Verkkokurssien plussat
Helppo kasvattaa liiketoimintaa
Kun verkkokurssi on valmis, voit myydä sitä lähes rajattomasti. Kurssia ei tarvitse vetää henkilökohtaisesti joka kerta uudelleen. Näin liiketoimintaa voi skaalata eli kasvattaa vaivattomasti, koska se ei vaadi lisäresursseja.
Vapauttaa aikaa ja resursseja
Kun verkkokurssi on valmis, voit keskittyä markkinointiin ja myyntiin tai uusien kurssien tekemiseen. Aika ei kulu saman koulutuspaketin toistamiseen eri paikoissa ja eri ihmisille.
Pienet tilakustannukset
Tilakustannukset ovat merkittävästi pienemmät kuin livekursseissa. Esimerkiksi 500 henkilön tilan päivävuokralla maksaa melko pitkään verkkokurssialustan käytöstä. Verkkokursseilla osallistujien määrä on käytännössä rajaton, joten seinät eivät tule missään kohtaan vastaan.
Riippumaton ajasta ja paikasta
Verkkokurssille voi osallistua ajasta ja paikasta riippumatta. Kurssin voi suorittaa, kun se itselle parhaiten sopii, eikä tarvitse matkustaa mihinkään. Kaiken voi tehdä pääsääntöisesti omassa tahdissa.
Monipuolisempi kurssitarjonta
Verkkokurssit laajentavat kuluttajien saatavilla olevaa tarjontaa, koska osallistuminen ei ole sidottu maantieteelliseen paikkaan. Verkkokurssit ovat myös tyypillisesti hieman edullisempia kuin livekurssit, eli useammalla on niihin varaa.
Pääsy suuremmille markkinoille
Verkkokurssien tarjoajat pääsevät suuremmille markkinoille. Kaikkialta Suomesta voi myydä kursseja niin oman maan kuin maailman kaikkiin kolkkiin. Vaikka kotimarkkina olisi kohteena, suomalaisia asiakkaita löytyy myös rajojen ulkopuolelta.
Teknologiset innovaatiot
Teknologia kehittyy koko ajan. Sen ansiosta on mahdollista löytää uusia tapoja kouluttaa ja palvella asiakkaita entistä paremmin. Verkkokursseihin voi liittää ja integroida uusia työkaluja, jotka parantavat kokemusta ja tuloksia.
Keskustelut ja yhdessä oppiminen
Verkkokurssien keskusteluosiossa osallistujat voivat esittää kysymyksiä. Kouluttaja ja muut osallistujat pystyvät vastaamaan kysymyksiin, mikä mahdollistaa yhdessä oppimisen ja yhteisöllisyyden.
Helppo sisällön tuottaminen ja kehittäminen
Verkkokurssin tekijä voi valita itselleen sopivimman sisältöformaatin, videon, tekstin ja äänitteen tai niiden yhdistelmän. Sisältöä on helppo muokata ja päivittää asiakaspalautteen ja käyttödatan perusteella. Kurssin tekijä voi harjoitella ja toistaa oman osuutensa kameran edessä niin monta kertaa kuin on tarvetta.
2. Livekurssien plussat
Suora ja välitön yhteys
Livekoulutuksissa kouluttajan ja osallistujien välillä on suora yhteys tai ainakin mahdollisuus siihen, kun kaikki ovat läsnä samassa tilassa. Osallistujien määrä toki vaikuttaa siihen, kuinka vuorovaikutteinen tilaisuus voi olla.
Kouluttaja voi reagoida tilanteen mukaan
Kouluttaja voi mukauttaa omaa toimintaansa tilanteen ja osallistujien tarpeiden mukaan. Hän voi lukea yleisöä ja esimerkiksi aktivoida sitä tarvittaessa: jos luokka torkkuu, sitä voi herätellä vaikkapa tarinalla tai huumorilla.
Osallistujat voivat esittää lisäkysymyksiä
Jos livetilanteessa tunnelma on hyvä, kynnys kysymysten esittämiseen on matala. Osallistujat voivat kysyä heti tai sille varatussa osiossa tarkentavia kysymyksiä. Kouluttaja voi hyödyntää tätä tietoa tulevissa koulutuksissa.
Havainnollistaminen ja ohjaaminen
Livekoulutuksissa voi havainnollistaa asioita fyysisillä esineillä ja välineillä. Niitä voi näyttää ja esitellä tai sitten laittaa kiertämään ja kokeiltavaksi. Valmennustyyppisissä tilanteissa kouluttaja voi näyttää oikean tekniikan ja antaa palautetta suorituksesta välittömästi.
Keskittyminen ja läsnäolo
Livetilanne usein sitouttaa osallistujan opetukseen. Keskittyminen saattaa olla parempi, koska opetustilassa ympärillä ei ole niin paljon arkisia häiriötekijöitä.
3. Verkkokurssien miinukset
Ei suoraa ihmiskontaktia
Teknologia yhdistää, mutta se voi myös etäännyttää. Verkkokurssilla on mahdollista kommentoida ja keskustella, mutta se tapahtuu kännykän tai tietokoneen ruudun välityksellä.
Livekarisma ei välttämättä välity
Livetilanteissa loistava karisma ei välttämättä välity tallenteissa. Toisaalta osa loistaa juuri kameran edessä. Se on taito, jota voi harjoitella ja jossa voi kehittyä paremmaksi.
Kurssien taso voi vaihdella
Verkkokurssien tekemisen kynnys on matala, mikä luonnollisesti kasvattaa tarjontaa. Suuren joukkoon mahtuu myös ei-niin-hyviä kursseja. Taso voi vaihdella, joten kannattaa olla tarkkana.
Huono alustavalinta on riski
Verkkokurssin tekijän liiketoiminta on yhden palveluntarjoajan varassa. Jos verkkokurssialusta menee nurin, koko liiketoiminnalta tippuu pohja pois. Valitse siis tunnettu ja vakavarainen verkkokurssialusta.
Lisää ruudun katselua
Ruudun katselu työpäivän jälkeen voi väsyttää. Osallistuja pitää itse huolen siitä, että verkkokurssi etenee. Tällöin voi lipsua rytmistä, ellei sisäinen motivaatio ole vahva. Motivaatiota voi ruokkia esimerkiksi ajastamalla sisältöä, luomalla etappeja ja positiivisella palautteella.
4. Livekurssien miinukset
Mokia ei saa tekemättömiksi
Jos jokin asia menee livetilanteessa pieleen, se menee pieleen. Kouluttaja voi paikkailla virhettä, mutta koko hommaa ei voi tehdä uudelleen puhtaalta pöydältä.
Ainutkertainen hetki voi mennä ohi
Jos vieruskaveri yskäisee juuri väärällä hetkellä, tärkeä pointti voi mennä ohi. Videolla on helppo kelata taaksepäin, mutta livetilanteessa se ei onnistu.
Matkustaminen vie aikaa
Aika on niukka resurssi. Livekoulutukset vievät enemmän aikaa, koska kouluttajan ja/tai osallistujien pitää matkustaa tapahtumapaikalle.
Maantieteellinen sijainti rajoittaa
Toiselta puolta Suomea ei matkusteta Helsinkiin puolen päivän koulutuksen takia. Vielä epätodennäköisempää on se, että koulutuksen takia lähdetään toiseen maahan. Seminaarit ja konferenssit ovat asia erikseen.
Järjestelyt ja vetäminen rasittavat
Livekoulutukset tarvitsee järjestää joka kerta erikseen. Niitä varten tarvitaan esimerkiksi tila, joka on varattava ja maksettava tavalla tai toisella. Vaikka sisältö olisi sama, kouluttajan tarvitsee käydä se läpi joka ikinen kerta uudestaan.
Peruutukset ja esteet
Mitä tahansa voi tapahtua. Jos kouluttaja sairastuu, sijaisen järjestäminen ei välttämättä onnistu. Silloin koko koulutus perutaan. Ei ole myöskään tavatonta, että osallistujat peruuttavat osallistumisen tai eivät ilmesty paikalle.
Hinta karsii asiakkaita
Livekoulutuksen hinta on tyypillisesti korkea. Se johtuu kustannusrakenteesta: tila maksaa, materiaalit maksavat, tarjoilut maksavat, kouluttajan aika maksaa, osallistujien aika maksaa, giveawayt maksavat…
5. Ja vertailun voittaja on…
Livekurssi on hyvä ratkaisu silloin, kun henkilökohtainen kontakti tuottaa arvoa, josta asiakkaat ovat valmiita maksamaan. Kasvun rajat tai ainakin rajoitteet tulevat kuitenkin nopeasti vastaan.
Verkkokurssit ovat hyvä keino kasvattaa koulutus- ja valmennusliiketoimintaa. Tällä polulla ensimmäinen askel on verkkokurssi-alustan valinta. Lue vinkkimme sopivan verkkokurssialustan valintaan.