Verkkokurssin rakentaminen – näillä työkaluilla onnistut

Verkkokurssin rakentaminen – näillä työkaluilla onnistut

Mitä työkaluja tarvitset verkkokurssin rakentamiseksi? Lue vinkit, mitä kaikkea työkalupakkiin kannattaa hankkia, jotta saat tehtyä verkkokurssin, joka käy ja kukkuu. Ensinnäkin hyvän verkkokurssialustan ja sitten…

1. Mikä on hyvä tekstinkäsittelyohjelma verkkokurssin tekstisisällön tekemiseen?

Verkkokurssin tekstisisällön voit kirjoittaa mihin tahansa ja kopioida sitten verkkokurssialustalle. Luettavuuden ja yhteensopivuuden kannalta muotoilut kannattaa pitää tässä vaiheessa vielä minimissään.

Voit kirjoittaa tekstin myös suoraan Campwireen, jossa on oma tekstieditori. Tämä on hyvä vaihtoehto silloin, kun tekstiä ei ole paljon. Tällöin tekstin rakenne hahmottuu mukavasti jo kirjoitusvaiheessa. Lisäksi kaikki muotoilut tulevat takuuvarmasti oikein ja lopullisessa muodossaan, koska käytettävissä on verkkokurssialustan omat muotoilut.

Tekstiä ei kannata muotoilla määräänsä enempää. Pidä fokus sisällön laadussa, luettavuudessa ja napakkuudessa, ei siinä, kuinka monella tavalla muotoilet tekstiä.

Voit myös sanella tekstin ensimmäisen version omaan kännykkään, jos puhuminen on luontainen tapa ilmaista ajatuksia. Puheentunnistus toimii nykyisin jo varsin hyvin suomen kielelläkin. Toki saneltu teksti tarvitsee myöhemmin editoida lopulliseen muotoonsa tekstinkäsittelyohjelmalla.

Kannattaa pitää mielessä, että teksti – niin kuin kaikki muukin materiaali ylipäätään – on hyvä varmuuskopioida pilveen tai jonnekin muualle.

Jos kirjoitat alkuperäisen tekstin esimerkiksi Google Docsiin, se on automaattisesti varmuuskopioituna myös pilvessä.

  • Vinkki 1. Koska teksti luetaan sähköisessä muodossa ja usein vielä pieneltä näytöltä, jaa sisältö lyhyisiin kappaleisiin. Kolme virkettä alkaa olla maksimipituus.
  • Vinkki 2. Käytä riittävästi otsikoita sekä pallukka- ja numerolistoja. Näin lukija löytää nopeasti silmäilemällä tarvitsemansa tiedon. Se on hyvää lukijan palvelua.

2. Mistä saa valokuvia ja kuvitusta verkkokurssia varten?

Voit etsiä sopivia kuvia kuvapankeista. Niitä on ilmaisia, kuten Unsplash, Pexel ja Pixabay ja maksullisia, kuten Shutterstock, Depositphotos ja iStock.

Ilmaisten kuvapankkien kanssa säästää tietenkin rahaa, mutta samoihin kuviin tuppaa törmäämään vähän joka paikassa. Tämä riski on pienempi maksullisissa vaihtoehdoissa, ja niissä on myös parempi valikoima. Mutta sen vuoksi tarvitsee kaivaa kuvetta.

Valokuvat voi myös ottaa itse. Uusien kännyköiden kuvanlaatu riittää pitkälle. Laadun rajat eivät tule vastaan, jos sinulla on viimeisen 5–10 vuoden aikana hankittu järjestelmäkamera. Voit myös käyttää ammattivalokuvaajaa, jos budjettisi kestää sen.

Canva on ilmainen kuvankäsittelyohjelmisto, jolla pystyy muokkaamaan kuvia ja tekemään myös näyttäviä kuvia ja graafeja ilman graafikon taitoja. Photoshop puolestaan on maksullinen ohjelmisto, jolla pystyy tekemään mitä vain. Mutta se edellyttää hieman opiskelua ja kiinnostusta kuvankäsittelyä kohtaan.

Nykyisin voit tehdä kuvituksia tekoälyyn perustuvilla palveluille. Esimerkiksi DALLE 2-palvelu tekee kuvituksia sinne syötettyjen asiasanojen perusteella. Vaikka tällaiset palvelut ovat entistä fiksumpia, kannattaa varautua käyttämään aikaa tai tinkimään hieman laadusta. Tutuilla esitysohjelmistoilla, kuten Keynotella ja Powerpointilla on helppo tehdä vektorigrafiikkaa ja ladata ne ulos kuvina.

  • Vinkki 1. Verkkokurssille kannattaa luoda yhtenäinen visuaalinen ilme. Mieti, millaisen ilmeen haluat: Onko siinä valokuvia, graafeja, abstraktia kuvitusta, esittävää kuvitusta…
  • Vinkki 2. Campwiressa on mahdollista laittaa verkkokurssille kansikuva ja jokaiselle moduulille oma kansikuva. Moduulien sisällön joukkoon voi laittaa fiilis- ja infokuvia oman mielen mukaan.

3. Mitä kaikkea verkkokurssin videokuvauksessa tarvitaan?

Videoiden tekemisessä moni käyttää omaa videokameraa. Sellainen kannattaa hankkia, mutta myös älypuhelimella tulee toimeen.

Tässä pari hyvää vaihtoehtoa, jos haluat hankkia videokameran:

  • Sony ZV-1 (tai Sony ZV-1 II): Videoiden kuvaamiseen tarkoitettu pokkarimallinen kamera.
  • DJI Osmo Pocket 3: Tarkoitettu alunperin vloggaukseen, mutta on monipuolinen kamera mihin tahansa videoiden kuvaamiseen. Laajempi "Creator Combo" sisältää myös langattoman DJI Mic 2 mikrofonin.

Hyvä valaistus auttaa saamaan jopa puhelimella ammattimaisen näköistä videota.

Tässä pari hyvää vaihtoehtoa kuvausvaloiksi:

Olipa kuvaustapa mikä tahansa,  hyvä äänen laatu on jopa kuvan laatua tärkeämpi. Siksi kannattaa hankkia kunnon mikrofoni ja kuvata meluttomassa ympäristössä. Jos kuvaat videoita, jossa olet kauempana kamerasta (esimerkiksi liikevideoita treenivalmennukseen), on langaton mikrofoni hyvä valinta. Muuten kannattaa käyttää suuntaavaa mikrofonia, joka poimii äänet yhdestä suunnasta.

Tässä hyviä mikrofonivaihtoehtoja videoiden kuvaamiseen:

  • DJI Mic 2: Yhdistyy langattomasti bluetoothilla suoraan puhelimeen.
  • Rode Wireless ME: Langaton mikrofoni, jossa on erillinen lähetin ja vastaanotin. Vastaanotin liitetään johdolla puhelimeen tai kameraan.
  • Rode VideoMic GO II: Suuntaava mikrofoni, joka kiinnitetään johdolla puhelimeen tai kameraan. Tämän tyylistä mikrofonia voi hyvin käyttää myös tietokoneen kanssa.

Viimeisen päälle hyvää videota saa, kun rakentaa monikamerastudion. Siellä saa samalla vaivalla enemmän kuvamateriaalia. Koska käytössä on useampi kuvakulma, kaikenlaiset mokat on helppo leikata pois. Macissä (iMovie) ja PC:ssä (Movie Maker) on valmiina kevyet videoeditointiohjelmistot. Maksullisia ammattikäyttöön tarkoitettuja ohjelmistoja ovat muun muassa DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro ja Apple Final Cut Pro. Vähän yksinkertaisempi (mutta silti erittäin hyvä) vaihtoehto, jota Campwiren Mitro tykkää käyttää, on Screenflow, jolla voi nauhoittaa näyttöä ja editoida videoita. Voit käyttää myös online-palveluita, esimerkiksi VEED.IO on sellainen.

Kaikkein helpoin tapa lähteä liikkeelle on tehdä livevideoista tallenteet. Voit tehdä pari ensimmäisten kierrosta esimerkiksi Google Meetin tai Zoomin avulla. Varmista tällöinkin, että ääni ja valaistus ovat kunnossa. Kun homma sujuu, voit satsata videoiden kuvaamisen enemmän.

  • Vinkki 1. Mieti, minkä tyylistä videota haluat tehdä. Voit käyttää niin sanottua puhuvaa päätä eli kertoa asiat suoraan katsojalle. Toiminnallisella videolla puolestaan näytät ja teet asioita, esimerkiksi treeniohjausta.
  • Vinkki 2. Omia kasvoja ei tarvitse näyttää, jos esität slide show’n ja puhut sen päälle. Tällaisen esityksen voi tallentaa vaikkapa Loom-ohjelmistolla.

4. Missä verkkokurssin videot kannattaa julkaista?

1. Voit ladata videot suoraan Campwireen. Jokaiselle videolle on mahdollista asettaa oma esikatselukuva. Jos videot eivät ole valmiiksi jossain hosting-palvelussa, pääset vähemmällä, kun lataat ne suoraan Campwireen. Tällöin ei tarvitse ottaa käyttöön erillistä maksullista palvelua.  

2. Videot voi julkaista videohosting-palveluissa, kuten Youtubessa, Vimeossa tai Wistiassa, ja sitten upottaa Campwireen. Vimeon ja Wistian hyvä puoli on se, että videoihin voi laittaa omia asetuksia

  • Vinkki. Youtube on ilmaisuutensa vuoksi suosittu alusta, mutta se ei ole verkkokurssien tapauksissa suositeltava vaihtoehto, koska se tarjoaa videoiden perään muuta katseltavaa ja ohjaa siirtymään muualle.

5. Miten maksuliikenne hoituu Campwiressa?

Jotta raha liikkuu verkossa, tarvitaan väliin maksuliikenneoperaattori. Siksi sinun tarvitsee tehdä maksuliikennesopimus Visma Payn kanssa, jotta voit myydä verkkokursseja Campwiren kautta. Myös jatkuva laskutteisten jäsenyyssivustojen maksut hoituvat Campwiressa.

Maksuliikenteen avaamisen menee tyypillisesti kaksi päivää. Sen jälkeen sinulla on käytössäsi kaikki yleisimmät maksutavat, kuten verkkopankki, korttimaksu, ja mobiililompakko.

  • Vinkki. Pelkkä luottokorttimaksu tai Paypal eivät riitä Suomessa. Jos olet niiden varassa, sinulta jää paljon rahaa saamatta.

6. Mitä verkkosivuja tarvitaan verkkokurssin myynnissä?

Verkkokursseja voi myydä suoraan Campwiren ostosivun kautta, et tarvitse välttämättä mitään muuta. Tällöin ostosivulla kannattaa kuvata verkkokurssin hyödyt asiakkaalle kattavasti, eli sen tekemiseen kannattaa satsata.

Sinulla voi olla omilla kotisivuillasi erillinen myyntisivu, jossa verkkokurssin hyödyt avataan kattavasti. Sieltä asiakas ohjataan tilaamaan ja maksamaan kurssi Campwiressa olevalle ostosivullesi. Tässä tapauksessa ostosivulla riittää lyhyempi kertaus hyödyistä.

Et kuitenkaan tarvitse kokonaista nettisivustoa. Pääset liikkeelle myös yksinkertaisella laskeutumissivulla eli ländärillä, jonne ohjaat kävijöitä. Sellaisen voit tehdä  yksinkertaisilla työkaluilla, kuten Carrd, Leadpages, Canva Websites tai Buffer Start Page.

  • Vinkki. Voit jakaa verkkokurssin ostosivua missä tahansa: Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa ja muissa sosiaalisen median alustoilla, mainoksissa, sähköposteissa, webinaarien yhteydessä.

7. Mitä tarvitaan keskusteluryhmän luomisessa verkkokurssille?

Voit luoda Campwiressa yhteisen keskustelualueen koko kurssille tai kurssin yksittäisille moduuleille. Tässä on se hyvä puoli, että keskustelu käydään oikeassa asiayhteydessä ja ilman loikkia muihin palveluihin.

Ulkopuolisiin palveluihin, kuten Facebook-, Slack- tai Discord-ryhmiin osallistujien tarvitsee siis erikseen siirtyä.

  • Vinkki. Jos olet ajastanut kurssisisällöt ilmestymään tiettyinä aikoina, voit lähettää ilmoitukset uusista sisällöistä osallistujille suoraan Campwiresta.

Ota työkalut käyttöön ja rakenna verkkokurssi

Hyvät työkalut ovat kaiken aa ja oo. Verkkosivut kannattaa tehdä verkkosivujen rakentamiseen suunnitelluilla työkaluilla. Ja verkkokurssit verkkokurssien rakentamiseen tarkoitetuilla työkaluilla.

Minimissään et siis tarvitse kuin seuraavat:

  • Verkkokurssialusta
  • Maksuliikenneoperaattori

Nyt, kun sinulla on työkalut hanskassa, on aika tarttua toimeen. Campwire on alusta, jolla teet helposti verkkokurssit, jäsenyyssivustot ja muut digituotteet. Ota Campwire käyttöön ja ala ansaita osaamisellasi verkossa.

Aloita oma kurssisi tänään

Nyt, kun hallitset työkalut, on aika panna toimeksi. Ota Campwire käyttöön ja ala toteuttamaan omaa kurssiasi helposti!

Aloita heti
Ohoh! Jotain meni pieleen. Kokeile vielä uudestaan.