17 tapaa hankkia lisätuloja: Sivutyöllä taloudelliseen vapauteen

17 tapaa hankkia lisätuloja: Sivutyöllä taloudelliseen vapauteen

Jos nykyinen työsi ei tuo sinulle haluamaasi merkityksellisyyden tunnetta tai palkkaa, tämä opas on sinulle. Saat 17 erilaista tapaa hankkia lisätuloja ilman, että sinun tarvitsisi luopua päätyösi antamasta turvasta.

(Artikkeli sisältää suosittelulinkkejä, jotka on merkattu *-merkillä.)

Mikä olisi juuri sinulle paras sivutyö?

Vastaus riippuu siitä, millaista työtä haluat tehdä. Siitä syystä olemme jakaneet nämä sivutyöt eri kategorioihin, kuten osaamisen tuotteistaminen, digimarkkinointi, fyysisten tuotteiden myynti ja valmennustyöt. Aloitetaan eri tavoista tuotteistaa oma osaaminen:

Oman osaamisen tuotteistaminen

Nämä sivutyöt ovat sinulle, joka haluat tehdä työn kerran ja nauttia sen tuloksista vuosien ajan. Ja koet myös, että sinulla on tietotaitoja, joita haluat jakaa muille ihmisille.

Verkkokurssin tekeminen

Meillä kaikilla on osaamista, jonka oppimisesta muut ihmiset ovat valmiita maksamaan. Ja verkkokurssi on joustava tapa myydä sitä osaamista, koska verkkokurssi voi sisältää videota, tekstiä, audiota, webinaareja tai muun tyyppistä koulutusta.

Vaadittu osaamistaso: Sinulla ei tarvitse olla tutkintoja tai sertifikaatteja, vaan sinulla tarvitsee olla vain enemmän tietotaitoja kuin asiakkaillasi, jotta pystyt kouluttamaan heitä. Kun käytät käyttäjäystävällisiä työkaluja, kuten Campwirea, teknistäkään osaamista ei vaadita paljon. Hyödyllisiä taitoja ovat mm. videoiden tekeminen ja editointi sekä copywriting, joiden hallitsemiseen voi mennä aikaa.

Aloittamisen kustannukset: Alussa ainoa välttämätön investointi on verkkokurssialusta, jolla hoituu kurssin tekeminen, myyminen ja toimittaminen asiakkaille. Verkkokurssialusta on kuitenkin esim. kevytyrittäjänä toimiessa varsin halpa. Muita hyödyllisiä sijoituksia ovat nettisivujen tekeminen (joka ei ole välttämätöntä, varsinkaan aluksi) ja sähköpostilistan perustaminen (joka on ilmaista silloin kun listasi on vielä pieni).

Skaalautuvuus: Tämä on verkkokurssien yksi suurimmista vahvuuksista. Kun paketoit osaamisesi verkkokurssin muotoon, voit kouluttaa samalla vaivalla kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia ihmisiä. Enää sinun ei tarvitse kouluttaa ja toistaa samoja asioita useita kertoja kun verkkokurssisi tekee sen puolestasi. Verkkokurssien hinnat vaihtelevat muutamista kympeistä muutamiin tuhansiin euroihin. Monet valmentajat ja kouluttajat alkavatkin tekemään verkkokursseja auttaakseen entistä useampia ihmisiä ja murtaakseen nykyisen tulokattonsa. Verkkokurssiasiakkaasi myös voivat haluta ostaa sinulta korkeamman hintaluokan valmennusta.

Realistinen aikataulu: Hyvän verkkokurssin rakentaminen vaatii yhdestä viikosta joihinkin viikkoihin aikaa, riippuen sen laajuudesta. Prosessia voi kuitenkin nopeuttaa mm. ennakkomyynnillä, eli aloittamalla kurssin myynti ennen kuin se on valmis. Tällöin aikaiset ostajat pääsevät kurssille edullisempaan hintaan ja pääsevät vaikuttamaan kurssin sisältöön. Kun verkkokurssi on julkaistu, se vaatii mm. aktiivista markkinointia ja asiakaspalvelua, johon menee 2-15 tuntia viikottain.

Ideoita ja esimerkkejä:

 • 4 viikon ryhmävalmennus verkossa
 • Videoituja tanssi- tai joogatunteja
 • 3 videon mittainen minikurssi kodin järjestämisestä
Mitä on skaalautuvuus? Se tarkoittaa sitä, kuinka hyvin pystyt kasvattamaan sivubisnestäsi ilman merkittävää työmäärän lisäämistä. Esimerkiksi digitaaliset tuotteet ovat skaalautuvia, koska työmäärä pysyy samana, osti tuotteesi sitten 10 tai 1000 asiakasta. Sen sijaan esim. tuntilaskutteiset palvelut eivät ole kovin skaalautuvia, koska sinun pitää tehdä enemmän työtunteja tulojesi kasvattamiseksi.

Täytettävät e-kirjat (low-content e-books)

Jos et koe olevasi asiantuntija tai kouluttaja, pystyt silti tekemään ja myymään täytettäviä e-kirjoja. Nämä eivät vaadi minkään asian opettamista tai hirveästi kirjoittamistakaan, vaan kirjoittaminen jää asiakkaan vastuulle. Täytettäviä e-kirjoja ovat mm. tehtäväkirjat, plannerit, päiväkirjat ja lokikirjat.

Vaadittu osaamistaso: Täytettävien e-kirjojen tekeminen ei välttämättä vaadi minkään tietyn alan asiantuntemusta. Tekstinkäsittely, perusgraafinen suunnittelu ja PDF-tiedostojen muokkaus ovat tarvittavia taitoja. Hyödyllisiä työkaluja ovat esimerkiksi Canva, Adobe InDesign tai Microsoft Word, joilla voi luoda visuaalisesti houkuttelevia sivuja.

Aloittamisen kustannukset: E-kirjan tekeminen ei välttämättä maksa mitään mm. Canvan ilmaisversiolla. Jos päätät investoida ammattimaisempiin työkaluihin kuten Adobe InDesigniin, kustannukset nousevat, mutta nämä ovat valinnaisia. Tarvitset myös alustan tuotteidesi myyntiin, kuten Campwire Kevytyrittäjä.

Skaalautuvuus: Kun olet tehnyt täytettävän e-kirjan, voit myydä sitä niin monelle ihmiselle kuin vain pystyt. Täytettävien e-kirjojen hinnat ovat kuitenkin yleensä alhaisia, joten kauppaa pitää tehdä paljon. Saatat myös joutua tekemään useamman kuin yhden täytettävän e-kirjan saadaksesi tarpeeksi myyntiä, mikä lisää työmäärää. Toisin kuin verkkokurssit tai tietokirjat, täytettävät e-kirjat eivät välttämättä houkuttele sellaisia asiakkaita, jotka voisivat olla kiinnostuneita korkeamman hintaluokan palveluistasi.

Realistinen aikataulu: Tuotteen suunnitteluun ja toteutukseen voi mennä muutamasta päivästä pariin viikkoon. Markkinointi ja myynnin aloittaminen voi viedä lisäaikaa, mutta ensimmäiset tuotteesi voivat olla myynnissä jo parin viikon sisällä. Täytettävien e-kirjojen tekijänä toimiminen sivutoimisesti vaatii viikottain muutamasta tunnista kymmeneen tuntiin, riippuen siitä, kuinka paljon aikaa käytät uusien tuotteiden kehittämiseen, markkinointiin ja asiakaspalveluun tuotteiden ollessa jo myynnissä.

Ideoita ja esimerkkejä:

 • Tuottavuus-planneri, joka auttaa tietotyöläisiä saamaan enemmän aikaiseksi päivän aikana
 • Liikeidean valinta -tehtäväkirja aloitteleville kevytyrittäjille
 • Tulot ja menot -lokikirja

E-kirjan kirjoittaminen (tietokirja tai opas)

Jos haluat jakaa osaamistasi nimenomaan tekstimuodossa, sinulla on vaihtoehtoina joko tekstipohjainen verkkokurssi tai e-kirja.

Vaadittu osaamistaso: Hyvä kielitaito ja kyky tuottaa kiinnostavaa, oivalluttavaa sisältöä ovat avainasemassa. Aiheen syvällinen tuntemus tai ainutlaatuinen näkökulma lisää kirjan arvoa lukijoille. Teknisesti e-kirjan tekeminen ei ole vaikeaa, ja se onnistuu esim. Microsoft Wordilla tai Google Docsilla.

Aloittamisen kustannukset: Alkuun pääset ihan vain tekstinkäsittelyohjelmalla (kuten ilmainen Google Docs) ja alustalla, joka mahdollistaa sen kirjan myymisen ja toimittamisen asiakkaille (kuten Campwire). Jos päätät palkata ulkopuolisia asiantuntijoita, kuten toimittajan tai graafisen suunnittelijan, kustannukset nousevat.

Skaalautuvuus: Kun kirja on valmis ja julkaistu, se voi tuottaa tuloja pitkään, ainakin jos jatkat sen markkinointia. E-kirjaa voi myydä rajattomasti ilman paino- ja jakelukustannuksia. E-kirjat ovat kuitenkin edullisemman hintaluokan tuotteita verrattuna verkkokursseihin.

Realistinen aikataulu: E-kirjan kirjoittaminen voi vaihdella suuresti riippuen kirjan pituudesta, tutkimustyön määrästä ja kirjoittajan omasta aikataulusta. Pienempi opas voi valmistua muutamassa viikossa, kun taas kattavampi teos voi vaatia kuukausia tai jopa vuoden työtä (muiden töiden ohella tehtynä). Markkinointi- ja julkaisuvalmistelut voivat vaatia lisäaikaa, joten realistinen aikataulu e-kirjan julkaisemiselle on n. 1–12 kuukautta. E-kirjan julkaisun jälkeen sivutoiminen työskentelyaika on ainakin 2-5 tuntia viikossa. Tämä kattaa teoksen markkinoinnin sosiaalisessa mediassa, sähköpostimarkkinoinnin, lukijapalautteen seuraamisen tai mahdollisten päivitysten tekemisen.

Ideoita ja esimerkkejä:

 • Reseptikirja ruoille, jotka valmistuvat yhdessä kattilassa, sisältävät max. 5 ainesosaa ja runsaasti proteiinia
 • Parhaat työkalut henkilömuotokuvien valokuvaamiseen
 • Käsikirja kodin tee-se-itse korjauksiin

Yleisön kerääminen ja monetisointi

Jos nautit esiintymisestä, puhumisesta tai kirjoittamisesta, nämä sivutyöt ovat sinulle. Tulet keräämään yleisön, joka haluaa seurata sinua – luomalla säännöllisesti sisältöä joko videon, audion tai tekstin muodossa. Sitten sinulla on erilaisia vaihtoehtoja monetisointiin, kuten sponsorien ottaminen tai omien tuotteidesi tai palveluiden myynti.

Podcastaaminen

Podcastien kuuntelu on nykyään erittäin suosittua. Podcastissasi voit joko jakaa näkemyksiäsi tai ihan vain viihdyttää ihmisiä. Podcast-haastattelut on myös keino päästä juttelemaan kiinnostavien ihmisten kanssa ja verkostoitua.

Vaadittu osaamistaso: Tarvitset perustiedot äänitekniikasta ja -editoinnista. Kyky tuottaa kiinnostavaa sisältöä ja hyvät viestintätaidot ovat avainasemassa. Teknisiä taitoja voi oppia verkossa olevista lähteistä, kuten verkkokursseilta ja YouTube-opetusvideoista.

Aloittamisen kustannukset: Kustannukset voivat olla suhteellisen edullisia. Aluksi tarvitset hyvän mikrofonin ja äänitysohjelmiston, jotka maksavat yhteensä noin 100–300 euroa. Monet suositut äänitysohjelmistot, kuten Audacity, ovat ilmaisia. Lisäksi saatat tarvita podcast-hostingpalvelun, jonka hinta voi vaihdella muutamasta eurosta kymmeniin euroihin kuukaudessa, riippuen palveluntarjoajasta ja valitsemastasi paketista.

Skaalautuvuus: Kun olet kerännyt oman kuuntelijakuntasi, voit alkaa harkitsemaan mainostulojen saamista, sponsorisopimuksia tai omien verkkokurssien myyntiä. Podcastit voivat myös toimia loistavana työkaluna oman brändisi tai muiden liiketoimintahankkeidesi markkinoimiseen. Lisäksi, mitä suurempi ja sitoutuneempi yleisösi on, sitä enemmän mahdollisuuksia sinulla on monipuolistaa tulovirtojasi.

Realistinen aikataulu: Ensimmäisen podcast-jakson tuottaminen voi kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, riippuen omasta oppimiskäyrästäsi. Yleisön rakentaminen vaatii kuitenkin aikaa ja johdonmukaisuutta, joten odota, että kestää useita kuukausia, ennen kuin näet merkittävää kasvua kuuntelijamäärissä. Tärkeää on tuottaa säännöllisesti laadukasta sisältöä ja olla kärsivällinen. Kuuntelijamääriä voi kasvattaa myös vierailemalla muiden podcasteissa. Podcastaajana toimiminen sivutoimisesti voi vaatia noin 5–10 tuntia viikossa, riippuen jakson pituudesta, valmistelun vaativuudesta ja editoinnin määrästä. Tämä sisältää jakson suunnitteluun, äänittämiseen, editoimiseen ja julkaisuun käytetyn ajan.

Ideoita ja esimerkkejä:

 • Huippumyyjän tarinoita
 • Parhaat itsensäkehittämiskirjat tiivistettynä 20 minuuttiin
 • Haastatteluita ihmissuhdepsykologian asiantuntijoiden kanssa

YouTube-kanavan perustaminen

YouTubessa on paljon erilaisia mahdollisuuksia: Videomuotoisen podcastin, pelivideoiden, jooga- tai tanssituntien, "puhuva pää" -videoiden, tutoriaalien, minidokumenttien tai joidenkin muun tyyppisten videoiden tekeminen.

Vaadittu osaamistaso: YouTube-kanavan perustaminen vaatii intohimoa tai asiantuntemusta valitsemastasi aihealueesta. Teknisistä taidoista on hyötyä, mutta monet perustaidot, kuten videoiden kuvaaminen ja editointi, voidaan oppia matkan varrella. Tärkeää on kyky tuottaa mielenkiintoista tai arvokasta sisältöä kohderyhmällesi. Markkinointi- ja SEO-taidot auttavat kanavasi löydettävyydessä.

Aloittamisen kustannukset: Kustannukset voivat olla hyvin pienet, varsinkin jos sinulla on jo tarvittavat laitteet (älypuhelin tai kamera, mikrofoni sekä tietokone). Alussa voidaan käyttää ilmaisia editointiohjelmia ja hyödyntää YouTube-alustan tarjoamia työkaluja. Jos haluat panostaa laatuun, investointeja saattaa tulla lisävalaistukseen, parempaan äänentoistolaitteistoon ja ammattimaisempiin editointiohjelmiin.

Skaalautuvuus: Alkuvaiheen työmäärä on suuri, mutta kun sisältö alkaa kerryttää katselukertoja, se alkaa tuottaa tuloa mainostulojen, sponsorointien, tuotteiden myynnin ja mahdollisten jäsenmaksujen kautta. Menestys riippuu kyvystäsi kasvattaa yleisöä ja tuottaa jatkuvasti kiinnostavaa sisältöä.

Realistinen aikataulu: Kanavan perustaminen ja ensimmäisen videon julkaiseminen voi tapahtua jopa päivässä, mutta merkittävän seuraajakunnan rakentaminen vaatii aikaa ja jatkuvaa panostusta. Useimmat kanavat tarvitsevat useita kuukausia tai jopa vuosia kasvaakseen. Tärkeää on sitoutuminen säännölliseen julkaisuaikatauluun ja kanavan markkinointiin. Ensimmäiset merkit menestyksestä, kuten kasvava tilaajamäärä ja katselukerrat, voivat alkaa näkyä muutaman kuukauden kuluessa. Sivutoimisena "Tubettajana" toimiminen vaatii vähintään 5-15 tuntia viikossa, riippuen videoiden suunnittelun, kuvaamisen, editoinnin ja markkinoinnin vaativuudesta. Aikaa voi mennä enemmänkin, jos pyrit tuottamaan korkealaatuista sisältöä tai julkaista useita videoita viikoittain.

Uutiskirjeen kirjoittaminen

Uusia uutiskirjeitä perustetaan nykyään kiihtyvämpään tahtiin. Uusia uutiskirjealustojakin on tullut markkinoille. Uutiskirjeen ei tarvitse sisältää uutisia, vaan niitä käytetään myös kouluttamiseen, viihdyttämiseen ja tietenkin myyntiin. Hyvää uutiskirjeissä on, että sinulla on suorempi yhteys seuraajiisi, etkä ole minkään algoritmin armoilla. Kun julkaiset uutiskirjeesi myös omilla sivuillasi, silloin uutiskirje ajaa samaa asiaa kuin blogi.

Vaadittu osaamistaso: Sinun ei tarvitse olla ammattikirjoittaja aloittaaksesi, mutta on tärkeää, että osaat viestiä selkeästi ja pystyt sitouttamaan lukijoitasi. Sisällöntuotannon ja markkinoinnin perusteiden ymmärtäminen auttaa sinua rakentamaan onnistuneen uutiskirjeen. Lisäksi perustiedot sähköpostimarkkinoinnin työkaluista, kuten Convertkit* tai Mailchimp, ovat hyödyllisiä.

Aloittamisen kustannukset: Monet uutiskirje- ja sähköpostimarkkinointialustat tarjoavat ilmaisia perustason paketteja, jotka ovat riittäviä aloitteleville uutiskirjeille. Sinun tarvitsee investoida ainoastaan aikaa sisällön suunnitteluun ja kirjoittamiseen. Kuitenkin, jos haluat käyttää edistyneempiä ominaisuuksia tai kasvattaa tilaajamäärääsi yli ilmaisen tason, sinun tulee varautua kuukausittaisiin kustannuksiin.

Skaalautuvuus: Kun tilaajamääräsi kasvaa, myös käyttämäsi sähköpostiohjelman hinta kasvaa, mutta nämä kustannukset ovat yleensä kohtuullisia verrattuna potentiaaliseen tulovirtaan omien verkkokurssien, mainosten, sponsorointien tai maksullisen sisällön kautta.

Realistinen aikataulu: Uutiskirjeen käynnistäminen ja ensimmäisten tilaajien hankkiminen voi tapahtua hyvin nopeasti, jopa muutamassa päivässä. Rakentavan palautteen saaminen ja tilaajamäärän merkittävä kasvattaminen vaatii kuitenkin aikaa ja jatkuvaa työtä. Useimmat uutiskirjeiden kirjoittajat näkevät merkittävää kasvua kuukausien kuluessa, keskittyessään laadukkaan sisällön tuottamiseen ja yleisön sitouttamiseen. Säännöllisiä uutiskirjeitä voi lähettää muutaman kerran viikossa, viikottain, joka toinen viikko tai vähintään kuukausittain. Uutiskirjeen kirjoittaminen sivutoimisesti voi vaatia aikaa muutamasta tunnista jopa kymmeneen tuntiin viikossa, riippuen uutiskirjeen monimutkaisuudesta ja julkaisutiheydestä. Tämä aika kattaa sisällön suunnittelun, kirjoittamisen, muokkaamisen ja lähettämisen.

Ideoita ja esimerkkejä:

 • PR-ammattilaisen uutiskirje yrityksille, jotka haluavat mediahuomiota
 • Kerran viikossa kiinnostavimmat artikkelit, videot ja muut uudet julkaisut ympäri nettiä oman hyvinvoinnin ylläpitämisestä eläkeläisenä
 • Päiväkodin hoitajan kokemukseen perustuvia tarinoita ja vinkkejä lasten kasvattamisesta

Digimarkkinointi

Nämä sivutyöt vaativat erilaisia, kysyttyjä markkinointi- tai myyntitaitoja.

Copywriter

Copywriter kirjoittaa mainoksia, myyntisivuja, sähköposteja ja muuta myyntiin tähtäävää sisältöä. Koska copywriterit auttavat yrityksiä kasvattamaan myyntiään, copywriting on arvokas taito.

Vaadittu osaamistaso: Copywritingissa menestyminen edellyttää kykyä kirjoittaa vakuuttavasti ja selkeästi eri formaatteihin, kuten verkkosivustojen sisältöön, mainosteksteihin, blogikirjoituksiin ja sähköpostimarkkinointiin. Vaikka erityisiä tutkintoja ei välttämättä tarvita, hyvä kielitaito ja markkinointiymmärrys ovat keskeisiä. Aloittelijat voivat kehittää taitojaan lukemalla alan kirjallisuutta, osallistumalla kursseille ja harjoittelemalla säännöllisesti. Kokeneemmat copywriterit voivat erikoistua tiettyihin niche-markkinoihin tai tekniikoihin, mikä edellyttää syvällisempää asiantuntemusta ja kokemusta.

Aloittamisen kustannukset: Copywriteriksi kouluttautuminen kursseja käymällä ja kirjoja lukemalla aiheuttaa kustannuksia, mutta monet resurssit ovat saatavilla ilmaiseksi tai kohtuulliseen hintaan. Nettisivujen tai portfolion luominen on myös hyödyllistä, mutta suhteellisen edullista.

Skaalautuvuus: Freelancerina voit kasvattaa tulojasi hankkimalla enemmän asiakkaita tai veloittamalla korkeampia hintoja erikoistumisesi ja kokemuksesi perusteella. Voit myös tuotteistaa osaamistasi esimerkiksi kirjoittamalla e-kirjoja tai järjestämällä verkkokursseja.

Realistinen aikataulu: Ensimmäisten copywriting-projektien saaminen ja luotettavan asiakaskunnan rakentaminen voi kestää muutamasta kuukaudesta vuoteen. Tulojen merkittävä kasvu ja tunnetuksi tuleminen alallasi vaativat verkostoitumista, markkinointia ja oman osaamisen kehittämistä. Menestyminen copywriting-alalla on pitkäjänteisen sitoutumisen ja jatkuvan oppimisen tulos, ja monet copywriterit huomaavat, että heidän taitonsa ja tulonsa kasvavat vuosien myötä. Sivutoimisena copywriterina työskentelyn viikoittainen aika voi vaihdella suuresti riippuen projekteista ja tehokkuudestasi, mutta usein 5-20 tuntia viikossa antaa mahdollisuuden hoitaa muutamia projekteja tai asiakkaita joustavasti oman aikataulusi mukaan.

Ideoita ja esimerkkejä:

 • Sähköposti-copywriter
 • Copywriter, joka auttaa hyvinvointialan yrittäjiä
 • Copywriter, joka auttaa verkkokauppoja Facebook-mainosten kirjoittamisessa

Affiliate-markkinointi

Affiliate- tai kumppanuusmarkkinoinnissa suosittelet muiden yritysten tuotteita suosittelupalkkiota vastaan.

Vaadittu osaamistaso: Menestyminen edellyttää markkinoinnin ja myynnin taitoja. On tärkeää osata tunnistaa kohderyhmä ja ymmärtää, miten voit luoda arvoa heille suosittelemiesi tuotteiden kautta. Lisäksi perustiedot SEO:sta (hakukoneoptimointi), sisällöntuotannosta tai sosiaalisen median markkinoinnista ovat hyödyllisiä taitoja.

Aloittamisen kustannukset: Kustannukset vaihtelevat sen mukaan, mitä kanavia käytät. Yksi tapa tehdä affiliate-markkinointia on nettisivujen tai blogin perustaminen, joka voi olla joko ilmainen tai maksullinen riippuen valitsemastasi alustasta ja hosting-palvelusta. Sosiaalisen median kanavat ovat myös yksi vaihtoehto.

Skaalautuvuus: Voit laajentaa tuotevalikoimaa ja kohderyhmiä jatkuvasti. Lisäksi, kun olet luonut vankan sisältöpohjan ja saanut seuraajakuntasi kasvamaan, voit alkaa nähdä passiivisia tuloja ilman jatkuvaa työpanosta. Siihen auttaa myös sellaisten tuotteiden suosittelu, jotka tarjoavat toistuvia komissioita.

Realistinen aikataulu: Näkyvien tulosten saavuttaminen affiliate-markkinoinnissa voi kestää useita viikkoja tai kuukausia, riippuen lähestymistavastasi, valitsemistasi kumppaneista ja siitä, kuinka aktiivisesti markkinoit affiliate-linkkejä. Affiliate-markkinoijana toimiminen sivutoimisesti vaatii aluksi 5-10 tuntia viikossa sisällön luomiseen, markkinointiin ja seurantaan. Kun perusta on rakennettu, viikoittainen aika voi vähentyä, mutta jatkuvaa panostusta vaaditaan tulosten ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi.

Ideoita ja esimerkkejä:

 • Perusta sivusto/blogi, jossa arvostelet sähköpostimarkkinointi- ja uutiskirjepalveluita
 • Perusta YouTube-kanava tai Instagram-profiili, jossa kokeilet kauneustuotteita

Some-manageri

Yritykset haluavat julkaista sisältöä somessa säännöllisesti, mutta monilla ei riitä resursseja siihen. Apuun tulevat some-managerit.

Vaadittu osaamistaso: Some-managerina toimimiseen tarvitset hyvää ymmärrystä eri sosiaalisen median alustoista, kuten Facebook, Instagram, X (entinen Twitter) ja LinkedIn. Sinun tulisi osata luoda ja aikatauluttaa sisältöä, analysoida sitä koskevia tietoja ja optimoida strategioita saavuttaaksesi parempia tuloksia. Myös viestintä- ja asiakaspalvelutaidot ovat tärkeitä, sillä edustat yritystä tai brändiä sosiaalisessa mediassa. Tämän osaamisen voi hankkia itsenäisesti tutkimalla ja harjoittelemalla, mutta myös kursseja ja sertifikaatteja on saatavilla.

Aloittamisen kustannukset: Sosiaalisen median alustat ja työkalut ovat ilmaisia peruskäyttöön, joten voit aloittaa pienellä budjetilla. Some-managerin työtä kuitenkin helpottavat työkalut, joilla pystytään hallitsemaan useita eri some-kanavia samasta paikasta, kuten Hootsuite tai Buffer.

Skaalautuvuus: Sosiaalisen median managerin työ on melko skaalautuvaa, erityisesti jos opit hyödyntämään automaatiotyökaluja ja rakennat toistettavan prosessin sisällöntuotantoon ja asiakaskommunikaatioon.

Realistinen aikataulu: Sosiaalisen median managerina työskentelyn aloittaminen voi tapahtua suhteellisen nopeasti, jos sinulla on jo tarvittava tietotaito. Ensimmäisten asiakkaiden saaminen voi kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen riippuen verkostoistasi ja markkinointiponnisteluistasi. Some-managerina toimiminen sivutoimisesti voi vaatia 5-20 tuntia viikossa, riippuen asiakasmäärästä ja projektien laajuudesta.

Fyysiset tuotteet ja palvelut

Jos haluat tehdä sivutöitä muutoinkin kuin tietokoneesi äärellä, nämä vaihtoehdot ovat sinulle.

Tarjoa apua kodin askareisiin

Voit tarjota apua kotitöihin, kaupungilla asiointiin, siivoamiseen, pihatöihin yms. Jos et itse halua etsiä asiakkaita, voit rekisteröityä esim. Hemmakotiin, joka yhdistää palveluntarjoajat ja asiakkaat.

Vaadittu osaamistaso: Tärkeintä on luotettavuus, huolellisuus ja kyky suorittaa tehtävät asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Aloittamisen kustannukset: Alhaiset. Perus siivousvälineet ovat suurimmat alkuinvestoinnit, jos et käytä asiakkaan omia välineitä.

Skaalautuvuus: Yksittäisenä palveluntarjoajana työskentelyn skaalautuvuus on rajallista, koska voit ottaa vastaan vain tietyn määrän töitä päivässä. Hintojen säätäminen palvelun kysynnän mukaan voi auttaa kasvattamaan tuloja.

Realistinen aikataulu: Voit aloittaa melkein heti, kun olet hankkinut tarvittavat välineet ja tarvikkeet. Ensimmäisten asiakkaiden hankkiminen voi kestää jonkin aikaa, mutta suosittelujen ja positiivisten arvostelujen avulla voit nopeasti kasvattaa asiakaskuntaasi. Työ voi vaatia 5-20 tuntia viikossa, riippuen siitä, kuinka monta asiakasta otat ja kuinka laajoja palveluja tarjoat. Työmäärä on joustava ja mukautettavissa sen mukaan, kuinka paljon itse haluat tehdä.

Turhien tavaroiden myynti nettikirppareilla

Monelle meistä on kertynyt sen verran paljon tavaraa, jota ei tule enää käytettyä, että kaiken sen myymiseen riittää työtä pidemmäksikin aikaa.

Vaadittu osaamistaso: Myynnin aloittaminen ei vaadi erityistä osaamista, mutta hyödyllisiä taitoja ovat hyvät valokuvaustaidot, myyntitaidot sekä kyky arvioida tuotteiden kuntoa ja arvoa.

Aloittamisen kustannukset: Kustannukset ovat hyvin pienet tai olemattomat, sillä monet nettikirpputorit, kuten Tori.fi tai Facebookin kirppisryhmät, mahdollistavat ilmoitusten jättämisen ilmaiseksi. Sinun tarvitsee vain napata tuotteistasi hyviä kuvia, mikä onnistuu useimmiten älypuhelimella. Nettikirpparit tarjoavat kuitenkin maksullisiakin palveluita, kuten enemmän näkyvyyttä omille ilmoituksille.

Skaalautuvuus: Rajallinen, sillä ylimääräistä tavaraa on vain rajattu määrä.

Realistinen aikataulu: Voit aloittaa myynnin heti, kun sinulla on myytäviä tavaroita. Tuotteiden valokuvaaminen, kuvausten kirjoittaminen ja ilmoitusten julkaiseminen nettikirppareille voi viedä muutaman tunnin, riippuen myytävien esineiden määrästä. Myyntiprosessin nopeus vaihtelee tuotekohtaisesti: jotkut tavarat myydään tunneissa, toiset saattavat jäädä myymättä viikoiksi. Aktiivinen kommunikointi ostajien kanssa ja joustavuus hinnan suhteen voivat nopeuttaa myyntiä. Viikottain työhön pitäisi mennä vain muutamia tunteja. Tämä sisältää tuotteiden valmistelun, ilmoitusten tekemisen ja kommunikoinnin ostajien kanssa.

Käsitöiden tekeminen ja myynti

Käsitöihin lukeutuvat mm. neuleet, puutyöt, korut ja sisustusesineet. Voit myydä käsitöitä esim. Tori.fi:ssä tai Etsyssä.

Vaadittu osaamistaso: Käsitöiden tekeminen vaatii kädentaitoja ja luovuutta. Aloittelijakin voi oppia perustekniikoita verkkokursseilta, työpajoista tai opetusvideoista. Kokeneemmat käsityöntekijät voivat erikoistua monimutkaisempiin tekniikoihin ja luoda uniikkeja tuotteita. Osaaminen materiaalien valinnassa ja työstämisessä on tärkeää laadun varmistamiseksi.

Aloittamisen kustannukset: Aloittamisen kustannukset voivat olla suhteellisen matalat, riippuen käsitöiden tyypistä ja tarvittavista materiaaleista. Perustyökalut ja -materiaalit, kuten langat, kankaat, helmet tai puutyövälineet, ovat ensimmäiset investoinnit. Myös tuotteiden markkinointiin ja myyntiin (esim. verkkokaupan perustaminen tai osallistuminen käsityömessuille) voi liittyä kuluja.

Skaalautuvuus: Käsitöiden myynnin skaalautuvuus riippuu tuotteiden valmistusajasta, hinnoittelusta ja markkinointikanavista. Tuotteiden valmistaminen käsin rajoittaa tuotantomääriä, mutta korkealaatuiset, uniikit käsityöt voivat mennä kaupaksi premium-hintaan. Skaalautuvuutta voidaan lisätä hyödyntämällä verkkomyynnin alustoja, kuten Etsy tai oma verkkokauppa (esim. Vilkas tai Shopify), sekä automatisoimalla osa myynti- ja markkinointiprosesseista.

Realistinen aikataulu: Ensimmäisten tuotteiden suunnittelu, valmistus ja myyntiin saattaminen voi kestää muutamasta viikosta kuukausiin, riippuen käsitöiden monimutkaisuudesta ja valmistusaikataulusta. Markkinoinnin ja asiakaskunnan kasvattaminen vaativat jatkuvaa työtä. Pitkäjänteinen sitoutuminen ja brändin rakentaminen ovat avainasemassa, kun tavoitteena on luoda menestyvä käsityöliiketoiminta. Sivutoimisena käsitöiden tekijänä viikoittainen aika voi vaihdella suuresti, mutta useimmiten se on n. 5-20 tuntia viikossa.

Ideoita ja esimerkkejä:

 • Tee yksilöllisiä koruja asiakkaan pyynnön mukaan
 • Tee kierrätysmateriaaleista käsilaukkuja
 • Tee lautapeliharrastajille lisävarusteita (kuten pusseja, kippoja tai metallisia kolikoita)

Freelancer-palvelut

Tässä on listattuna eri tyyppisiä freelance-palveluita, jotka eivät sopineet muihin tässä artikkelissa esiteltyihin kategorioihin.

Virtuaaliassistentti

Virtuaaliassistentit tarjoavat mm. sähköpostin hallintaa, kalenterin hallintaa, tapahtumien suunnittelua, tutkimustehtäviä, asiakirjojen valmistelua, kirjanpitoa ja monia muita tehtäviä. Asiakkaita ovat mm. johtotehtävissä olevat henkilöt ja yrittäjät.

Vaadittu osaamistaso: Virtuaaliassistenttina toimiminen edellyttää monipuolisia toimistotyön taitoja ja kykyä hoitaa tehtäviä itsenäisesti etätyönä. Tehokas kommunikaatio ja organisointitaidot ovat välttämättömiä. Tekninen osaaminen erilaisten toimistosovellusten (kuten Google Suite tai Microsoft Office) ja kommunikaatiotyökalujen (kuten Slack tai Zoom) käytössä on tarpeen. Erityisosaaminen, kuten graafinen suunnittelu tai nettisivujen ylläpito, voi erottaa sinut kilpailijoista.

Aloittamisen kustannukset: Aloittamisen kustannukset ovat melko alhaiset. Tarvitset luotettavan tietokoneen, nopean internet-yhteyden ja mahdollisesti investointeja perusohjelmistoihin. Aloittamisen kynnyksen madaltamiseksi voit käyttää aluksi ilmaisia versioita ohjelmistoista ja päivittää ne tarpeen mukaan. Mahdolliset lisäkustannukset voivat liittyä erikoistuneiden työkalujen hankintaan tai lisäkoulutukseen.

Skaalautuvuus: Virtuaaliassistentin palveluiden skaalautuvuus voi olla haasteellista, sillä työ on usein aikaperusteista. Kuitenkin, voit laajentaa toimintaasi keskittymällä erikoistuneempiin, korkeamman hinnan palveluihin. Voit myös kehittää tuotteistettuja palvelupaketteja.

Realistinen aikataulu: Aloittaminen ja ensimmäisten asiakkaiden hankkiminen voi tapahtua suhteellisen nopeasti, usein muutamassa viikossa tai kuukaudessa, riippuen markkinoinnin tehokkuudesta ja verkoston laajuudesta. Asiakkaiden hankkiminen ja pitkäaikaisten suhteiden rakentaminen voi kestää kauemmin, mutta vakaa asiakaskunta voi muodostua muutaman kuukauden kuluessa. Sivutoimisena virtuaaliassistenttina työskentelyn vaatima aika voi vaihdella suuresti asiakkaiden tarpeiden ja projektien mukaan, mutta monet sivutoimiset virtuaaliassistentit työskentelevät 5–20 tuntia viikossa.

Asiakaspalvelu

Yritykset tarjoavat asiakkailleen tukea esim. puhelimen, sähköpostin tai online-chatin välityksellä. Monet asiakaspalvelijat työskentelevät vain etänä. Sinulla on siis vaihtoehtoja sille, minkä tyyppistä asiakaspalvelutyötä haluat tehdä.

Vaadittu osaamistaso: Hyvät kommunikaatiotaidot ja kyky käsitellä erilaisia asiakastilanteita ovat välttämättömiä. On tärkeää pystyä ymmärtämään asiakkaan tarpeita ja ratkaisemaan ongelmia tehokkaasti. Kokemus asiakaspalvelusta tai myynnistä on eduksi, mutta monet yritykset tarjoavat koulutusta, joten aloittelijakin voi päästä alkuun. Digitaalisten työkalujen, kuten sähköpostin, live-chatin ja puhelinjärjestelmien perustuntemus on tarpeen.

Aloittamisen kustannukset: Melko edulliset. Jos työskentelet etänä, tarvitset luotettavan tietokoneen ja internet-yhteyden. Joissakin tapauksissa saatat tarvita hyvän kuulokemikrofonin asiakaspalvelupuheluita varten. Yritykset tarjoavat yleensä tarvittavat ohjelmistot ja järjestelmät, joten sinun ei tarvitse investoida niihin itse.

Skaalautuvuus: Freelancerina tai sopimustyöntekijänä voit ottaa enemmän projekteja tai työskennellä useammalle yritykselle kerralla, mutta työmäärä on suhteutettava käytettävissä olevaan aikaan.

Realistinen aikataulu: Aloittaminen voi olla nopeaa, etenkin jos sinulla on jo tarvittavat välineet ja perustaidot. Monet yritykset etsivät jatkuvasti etätyöhön soveltuvia asiakaspalvelun työntekijöitä, joten työn löytäminen voi olla mahdollista jo muutamassa viikossa. Oppimiskäyrä riippuu työn monimutkaisuudesta ja siitä, kuinka nopeasti opit uusia järjestelmiä ja prosesseja. Tyypillisesti perehdytys ja koulutus kestävät muutamasta päivästä viikkoihin. Sivutoimisena asiakaspalvelijana työskentely voi vaatia viikottain 10-20 tuntia, riippuen sopimuksesta ja työmäärästä.

Web design ja ylläpito

Nettisivujen suunnittelulle, rakentamiselle ja ylläpidolle on aina kysyntää, ja toki myös kilpailua.

Vaadittu osaamistaso: Nettisivujen suunnittelu ja ylläpito vaativat sekä teknistä osaamista että visuaalista silmää. Tämän alan asiantuntijaksi tuleminen edellyttää tietoa erilaisista web-teknologioista, kuten HTML ja CSS, sekä ymmärrystä käyttäjäkokemussuunnittelusta (UX). Myös sisällönhallintajärjestelmien (CMS), kuten WordPressin, osaaminen on tärkeää. Vaikka verkkokursseja ja itsenäistä opiskelua hyödyntämällä voi päästä alkuun, syvällisempi osaaminen vaatii jatkuvaa oppimista ja käytännön kokemusta.

Aloittamisen kustannukset: Omien nettisivujen (portfolion) rakentaminen on hyödyllistä, mikä vaatii jonkun verran rahaa. Ammattimaisempien työkalujen (kuten Adobe Creative Cloud) ja sivustonhallintaohjelmien (kuten ManageWP) käyttö voi lisätä kustannuksia.

Skaalautuvuus: Riippuu palvelumallistasi. Web design ja sivustojen rakentaminen yksilöllisesti vievät aikansa. Toisaalta, voit myös luoda tuotteistettuja palveluja, kuten teemakirjastoja tai ylläpitopaketteja, jotka tuovat hieman passiivisempaa tuloa.

Realistinen aikataulu: Perustaitojen oppiminen voi kestää muutamasta kuukaudesta vuoteen, riippuen opiskelun intensiivisyydestä ja aikaisemmasta kokemuksestasi. Ensimmäisen maksullisen projektin hankkiminen voi kestää aikaa, mutta portfolion rakentaminen ja asiakassuhteiden kehittäminen parantavat mahdollisuuksiasi ajan myötä. Sivustojen ylläpito ei vaadi kovin montaa työtuntia viikottain. Sivustojen rakentaminen ja web design vie enemmän aikaa, mutta niitäkin on mahdollista tehdä sivutoimisesti.

Henkilökohtainen- tai ryhmävalmennus

Jos haluat työskennellä ns. kasvokkain ihmisten kanssa valmentajana, nämä sivutyöt ovat sinulle.

Hyvinvointivalmentaja

Hyvinvointi on laaja ala, jonka alla ovat mm. ravitsemus, mielen hyvinvointi, elämäntapamuutokset, painonhallinta ja terveelliset elämäntavat. Monet käyttävät paljon rahaa oman hyvinvointinsa eteen, mikä tekee tästä kannattavan alan.

Vaadittu osaamistaso: Hyvinvointivalmentajaksi ryhtyminen edellyttää vahvaa kiinnostusta ja ymmärrystä terveyden, hyvinvoinnin ja elämäntapojen alueilla. Vaikka alalle ei aivan kaikissa tapauksissa tarvita formaalia koulutusta, erilaiset sertifikaatit ja kurssit (kuten ravitsemus, liikuntafysiologia, henkinen hyvinvointi) voivat lisätä uskottavuuttasi ja antaa sinulle tarvittavat tiedot asiakkaiden auttamiseksi. Osaamista voi syventää jatkuvalla itsensä kehittämisellä ja alan trendien seuraamisella.

Aloittamisen kustannukset: Aloittamiskustannukset voivat olla suhteellisen matalat, varsinkin jos aloitat toiminnan etävalmennuksena. Alkuinvestointeja voivat olla oma koulutus ja sertifioinnit, nettisivujen perustaminen ja markkinointimateriaalien luominen. Sähköpostimarkkinointityökalut ja valmennusalustat (kuten Campwire) ovat myös hyödyllisiä työkaluja asiakassuhteen ylläpitämiseen ja kurssimateriaalien jakamiseen.

Skaalautuvuus: Hyvinvointivalmennuksen skaalautuvuus riippuu valitsemastasi toimintamallista. Henkilökohtainen valmennus rajoittuu aikataulusi mukaan, mutta verkkokurssit, ryhmävalmennukset ja jäsenyysohjelmat mahdollistavat suuremman asiakasmäärän palvelemisen. Verkkokurssien ja webinaarien avulla voit tavoittaa laajan yleisön. Lisäksi, tuotteistamalla osaamisesi (esimerkiksi luomalla valmennusohjelmia tai e-kirjoja) voit luoda passiivisempia tulonlähteitä.

Realistinen aikataulu: Aloittavan hyvinvointivalmentajan on realistista odottaa, että ensimmäisen asiakkaan hankkiminen ja toiminnan käynnistäminen vie muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Rakentaessasi mainettasi ja asiakaskuntaasi, voit odottaa liiketoiminnan kasvavan vähitellen. Verkkokurssien ja muiden digitaalisten tuotteiden suunnittelu ja toteutus voi kestää useita viikkoja, mutta niiden potentiaali passiivisena tulonlähteenä ja skaalautuvuuden kannalta on merkittävä. Aktiivinen verkostoituminen, sosiaalisen median hyödyntäminen ja asiakaspalautteen kerääminen ovat keskeisiä tekijöitä menestyksen saavuttamisessa tällä alalla. Sivutoimisena hyvinvointivalmentajana, esimerkiksi ravitsemusvalmentajana, toimiessa voit odottaa käyttäväsi aikaa noin 5-15 tuntia viikossa, riippuen asiakasmäärästäsi ja tarjoamiesi palveluiden laajuudesta.

Ideoita ja esimerkkejä:

 • Ayurvedinen ravintoneuvoja
 • NLP (neuro-lingvistinen ohjelmointi) -valmentaja
 • Äänimaljahoitaja

Liikunnanohjaus ja valmennus

Monet tekevät liikunta-alalla sivutoimisesti töitä, esim. personal trainerina, ryhmäliikuntaohjaajana tai tennisvalmentajana.

Vaadittu osaamistaso: Vaikka tietyt sertifikaatit tai tutkinnot voivat lisätä uskottavuuttasi alalla, intohimo liikuntaan ja kyky motivoida muita ovat yhtä lailla tärkeitä. Aloittelijoille suunnattujen kurssien ohjaaminen voi olla hyvä tapa aloittaa, jos omaat jo jonkin verran tietämystä ja kokemusta harjoittelusta.

Aloittamisen kustannukset: Kustannukset voivat vaihdella riippuen siitä, aiotko toimia itsenäisenä yrittäjänä, vuokrata tiloja omille tunneillesi vai ohjata tunteja jo olemassa olevan organisaation kautta. Itsenäisenä yrittäjänä toimiessa aloittamisen kustannukset voivat sisältää sertifiointikurssit, vastuuvakuutuksen, markkinointimateriaalit ja mahdollisen tilavuokran. Sertifiointikurssien hinnat vaihtelevat, mutta usein ne ovat muutamasta sadasta eurosta ylöspäin.

Skaalautuvuus: Liikunnanohjaus ja valmennus tarjoavat jonkun verran mahdollisuuksia skaalautuvuuteen, erityisesti jos siirrät osan palveluistasi verkkoon. Voit esimerkiksi tarjota valmennuspalveluita etänä, luoda maksullisia verkkokursseja tai ohjata suoria treenilähetyksiä. Näin voit tavoittaa asiakkaita muutenkin kuin paikallisesti.

Realistinen aikataulu: Aloittavan liikunnanohjaajan tai valmentajan ensimmäisten asiakkaiden hankkiminen voi kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Tämä riippuu markkinoinnin tehokkuudesta, verkostoitumistaidoistasi ja siitä, kuinka hyvin osaat erottautua kilpailijoista. Sertifikaattien suorittaminen voi kestää muutamasta viikosta useampaan kuukauteen. Verkkokurssien tai etävalmennuspalveluiden kehittäminen voi myös viedä aikaa, mutta ne tarjoavat pitkällä aikavälillä hyvän mahdollisuuden kasvattaa tulojasi ja tavoittaa laajempi asiakaskunta. Esim. sivutoimisena personal trainerina työskentelyyn voi realistisesti varata noin 10-15 tuntia viikossa, joka kattaa sekä asiakassessiot että niihin valmistautumisen.

Lopuksi: Näin Campwire auttaa sinua lisätulojen hankkimiseen

Halusit sitten tehdä verkkokursseja tai myydä valmennuspalveluita, Campwirella se onnistuu helposti, ilman teknistä säätämistä.

Jos olet yrittäjä, voit aloittaa Campwiren käytön täältä.

Tai jos sinulla ei ole omaa yritystä, voit aloittaa sivubisneksesi edullisesti Campwire Kevytyrittäjä -palvelun kautta.

Tee ensimmäinen verkkokurssisi

Tee ja myy verkkokursseja ilman yritystä Campwire Kevytyrittäjä -palvelun kautta!

”Campwire Kevytyrittäjä on aivan loistava. Erityisesti suomalaisille käyttäjille. Ei tarvitse huolehtia muusta kuin oman sisällön luomisesta. Ideana on aivan 5+! Kaikki on tosi helppoa ja tarvittaessa apua saa nopeasti." - Polina Mutru, Valokuvaaja / content creator

Tutustu palveluun tästä:

Aloita verkkokurssin tekeminen
Ohoh! Jotain meni pieleen. Kokeile vielä uudestaan.